לפרשת בראשית - שנה ב


המים העליונים

בתיאור מעשה הבריאה ביום השני, נאמר: ויעש אלקים את הרקיע ויבדל בין המים אשר מתחת לרקיע ובין המים אשר מעל לרקיע ויהי כן(א, ז). מהם המים אשר מעל לרקיע?
ה´רקיע´ – הכוונה כאן ל´רקיע השמים´, כלומר: המראה הדומה לכיפה, הנראית לעין הצופה מן הארץ כסוככת על פני האדמה, המכונה ´כיפת השמים´. הראבע והרדק  פירשו, שהכוונה לאוויר הסובב את כל כדור הארץ, הקרוי בלשון ימינו-אטמוספירה. יש פרשנים שבארו שהמים אשר מעל לרקיע הם המים אשר נמצאים ברקיע, דהיינו, העננים והאדים (הלחות). הבורא יצר את הרקיע, האטמוספירה, על מנת שיכיל בתוכו את העננים והאדים – המים אשר מעל הרקיע; מעל הרקיע – הכוונה שמים אלו מרחפים באוויר, ברקיע. בכך הבורא הבדיל בין שני סוגי מים: בין המים אשר מתחת לרקיע - המים היבשתיים (ימים, נהרות, אגמים וכד´), לבין המים אשר מעל לרקיע – העננים והאדים, המרחפים באוויר. 
אולם יש פרשנים שפירשו, שהמים אשר מעל הרקיע, פירושו מעל הרקיע ממש, דהיינו מחוץ לאטמוספירת כדור הארץ. אלו מים נמצאים מעל לרקיע לפי פירוש זה?
כיום אנו יודעים שמצויות בחלל כמויות עצומות של מים. מתוך ממצאי חקר החלל עולה כי באזורים המרוחקים של מערכת השמש מצויות כמויות עצומות של קרח. אחד המקורות העיקריים לקרח הם כוכבי השביט, שהגרעין שלהם הוא קוביית קרח ענקית.
מן הנתונים המספריים על כוכבי השביט מתבררות עובדות מדהימות. כוכב שביט קטן מכיל כמיליארד טון של קרח, וכוכב שביט גדול-פי אלף מכמות זו. בקצה מערכת השמש מצוי אזור הנקרא ענן אורט-על שם מגלהו, האסטרונום ההולנדי יאן אורט. באזור זה מצויים כ-1000מיליארד כוכבי שביט! כמות המים בהם היא כה עצומה, עד כי אילו נמסו כל כוכבי השביט הללו, היו מימיהם ממלאים את אגני האוקינוסים יותר מאלף פעמים. ברור אפוא, שהמים על פני כדוהא אינם אלא טיפה בים, ביחס למצבור העצום המרכיב את כוכבי השביט.
מלבד כוכבי השביט יש עוד הרבה מקורות מים מחוץ לכדוהא. החלליות ששוגרו בזמן האחרון דיווחו על כמויות קרח עצומות כמעט בכל מקום במערכת השמש, החל בקטבים הקפואים של מאדים וכלה בקרח שבטבעותיו של שבתאי. כוכבי הלכת הענקיים-צדק, שבתאי, נפטון ואורנוס-עשויים, בין היתר, משכבת קרח בעובי אלפי קמ. עובדה זו העניקה לכוכבי הלכת הרחוקים הללו את הכינוי כוכבי-לכת קרחוניים. גם הירחים הגדולים של כוכבי הלכת הללו זכו לכינוי כדורי ביליארד קרחוניים מכיוון ששטח-הפנים של הירחים הללו מכוסה במעטה של קרח, שעוביו מגיע למאות קמ. מתברר אפוא, שכוכבי הלכת והירחים הסובבים אותם מכילים קרח העולה בכמותו בהרבה על כל כמות המים והקרח המצויים בכדוהא.
אכ ניתן לייחס  את המים העליונים לכמות המים והקרח האדירה בגרעיני כוכבי שביט  ובכוכבי הלכת הרחוקים ובירחיהם (עפ הספר בראשית ברא מאת פרופ´ נתן אביעזר).