מתעוררים לשנה חדשה
מה צופנת בחובה השנה החדשה שבפתח? במה היא תהא יפה ושונה מהשנים שקדמו לה? חודש אלול, בו אנו נמצאים בימים אלה, הוא הסנונית הראשונה שמבשרת את ההתחדשות שעתידה לפקוד אותנו עם תחילת השנה
ניב נבון
לאתר "קבלה לעם"
צנצנות דבש מתוק ומובחר עולות אט אט על המדפים, תפוח ישראלי מקבל שוב מעמד לאומי מיוחד, ורימונים טריים ממלאים את פתחי השווקים. ראש השנה יחול אמנם בעוד מספר שבועות, אבל כבר עכשיו ניתן לחוש באווירת ההתחדשות שמביאה עימה השנה החדשה.
מה צופנת בחובה השנה החדשה שבפתח? במה היא תהא יפה ושונה מהשנים שקדמו לה? ובעיקר, כיצד נוכל לנצל את שעת הכושר ולפתוח דף חדש של חיים מלאי משמעות ושמחה? התשובות – מיד, אבל רגע לפני – הסבר קצר על משמעותו הרוחנית של לוח השנה העברי.
לוח השנה העברי – לוח השנה הרוחני
מי קבע שנים עשר חודשים בשנה, וחילק כל חודש לשלושים יום? מדוע חלים החגים בתאריכים המוכרים לנו? ומהו השורש של אותו לוח שנה עברי, שבו אנו הופכים מתוך הרגל דף בכל יום?
את חגי ישראל ומנהגיו הנהיגו גדולי המקובלים. הם קבעו את החגים כסימנים, המצביעים על החוקים הרוחניים שהם גילו במהלך חקירתם את המציאות הרוחנית. במילים אחרות, לוח השנה העברי הוא קודם כול לוח שנה רוחני.
החג הראשון, או התחנה הראשונה בדרך הרוחנית של האדם, נקרא "ראש השנה". בשלב זה האדם כמו נולד מחדש. הוא מתחיל לשאול: למה דברים קורים כך ולא אחרת? מי מנהל את המציאות? ומהי תכלית הקיום?
הפעם הראשונה שבה אדם שאל שאלות כאלו ודומות להן התרחשה לפני 5,768 שנים בדיוק. שמו של האיש היה "אָדָם", מלשון "אֶדַּמֶּה לְעֶלְיוֹן" (ישעיהו יד, יד). שם זה ניתן לו על שום רצונו לגלות את הסיבות למתרחש בעולם הזה ולהידמות לכוח העליון שמנהל את המציאות, להיות נותן ואוהב כמוהו. אדם נקרא "אדם הראשון", משום שהיה לראשון שגילה את הכוח העליון.
ואיך כל זה קשור ללוח השנה העברי?
מניין השנים בלוח השנה העברי מתחיל באותו גילוי היסטורי, גילוי שהיווה את יריית הפתיחה להתפתחותה הרוחנית של האנושות. שנת התשס"ח שאליה אנו נכנסים בימים אלה, מציינת את 5,768 השנים שחלפו מאז.
בראש השנה הקרוב נחגוג, אם כן, הן את תחילת דרכה הרוחנית של כלל האנושות, והן את ההזדמנות הפרטית של כל אדם ואדם לגלות את סוד החיים.
דברים שיוצאים מהלב
הכמיהה לדעת לשם מה אנו חיים, מכונה בפי המקובלים בשם התעוררות "
כשהנקודה שבלב מתעוררת באדם, היא מפיחה בו רוח חיים חדשה, ונותנת לו אפשרות למימוש עצמי מלא. אולם האדם אינו יודע כיצד לממש את רצונו החדש. "
בדיוק על השאלה הזו עונה חכמת הקבלה. היא פותחת בפני האדם צוהר, דרכו הוא יכול להתחיל להבין את הסיבות למה שקורה בחייו. היא מלמדת אותו כיצד לחיות את חייו מתוך הכרה של חוקי המציאות, ומראה לו כיצד לכוון אותם לטובה.
איך בדיוק?
ממש כמו הכוח העליון
הקבלה היא שיטה לגילוי הכוח העליון שמנהל את המציאות שלנו. הכוח העליון, מסבירים המקובלים, כולו נתינה ואהבה. במהלך לימוד הקבלה האדם מגלה כיצד להידמות לאותו כוח, להיות אוהב ונותן כמוהו. אדם שמפתח את הנקודה שבליבו לרצון שלם לאהוב ולתת לאחרים, משתווה לכוח העליון ומרגיש טוב ותענוג נצחיים. או אז הוא הופך ל"אדם" ברוחניות,ומידַמֶה לעליון.
בסוד ההתחדשות
חודש אלול, בו אנו נמצאים בימים אלה, הוא הסנונית הראשונה שמבשרת את ההתחדשות שעתידה לפקוד אותנו עם תחילת השנה החדשה. הוא רומז לנו על השתוקקות פנימית, חבויה, להיוולד כ"אדם". לכן דווקא עכשיו, רגע לפני שמתחילה שנה חדשה, ניתנת לכולנו ההזדמנות לגלות את סוד החיים ולהתקדם אל חיים מלאי טעם ומשמעות.
לאתר "קבלה לעם"
תגובות